RABO VELUWES MOOISTE

Rabo Veluwes Mooiste is een sportief en recreatief fietsevenement in het mooiste deel van de Noord-Veluwe en IJsselvallei, voor een zo breed mogelijke groep fietsliefhebbers die een aansprekende sportieve prestatie willen leveren in een toeristische ambiance.

De route is sportief uitdagend, toeristisch aantrekkelijk en verkeersluw: je komt slechts een paar verkeerslichten tegen.
De eerste  kilometers van de 100 km afstand wordt door de IJsselvallei afgelegd en gaan langs de hoogwatergeul in aanbouw. Tussen Veessen en Wapenveld komt een hoogwatergeul, die de IJssel extra armslag geeft. Bij extreem hoogwater kan de geul tot 45 procent van het IJsselwater afvoeren. De hoogwatergeul ontstaat doordat er in het gebied twee dijken van hoogwatergeulelk bijna acht kilometer aangelegd worden.  Er wordt dus niets uitgegraven. De zeventien hoogspanningsmasten in het gebied van de hoogwatergeul zijn inmiddels allemaal op sokkels geplaatst. De masten houden daarmee ‘droge voeten’ als de geul in de toekomst vol mocht stromen.
De route loopt vervolgens over de IJsseldijk en de Veluwezoom wordt beklommen via de heuvels van Hattem. Achtereenvolgens worden de Juffersberg, Knobbel en de Hoge Duvel beklommen.