Ronde van de Westfriese Omringdijk

25 juni was de 800 jaar oude Westfriese Omringdijk het domein voor honderden recreatieve en sportieve fietsers. Ruim 1.300 deelnemers deden mee aan de 7e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk. Vanaf de vier startlocaties Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Kolhorn kozen de fietsers voor een route over de hele dijk (135 km) of over deeltrajecten van 50 of 80 km. Na het bereiken van de finish, werd in een ontspannen sfeer nagenoten van deze editie. Organisator Le Champion en de vrijwilligers kijken terug op een zeer geslaagd evenement.

Om 8.00 uur gaf Pieter Dijkman, wethouder Gemeente Alkmaar, het eerste startschot op de startlocatie in Alkmaar. Hier, maar ook in Hoorn, Enkhuizen en Kolhorn, stonden grote groepen race- en toerfietsers klaar aan de start voor een tocht over 50, 80 of 135 km. Deze langste en populairste afstand, bijgenaamd De Grôte Daikboekel, voerde de deelnemers over de Omringdijk, langs de karakteristieke molens van Rustenburg, het weidse IJsselmeer en het Stoommachine Museum in Medemblik.

Onderweg bij de diverse verzorgingsposten werden de deelnemers in de watten gelegd met diverse optredens, warme koffie en Westfriese krentenmik. Gedurende de dag kregen de fietsers helaas wel te maken met een paar spatten regen en een stevig windje zorgden voor pittige fietskilometers. Dit alles mocht de pret echter niet drukken, zo bleek na afloop uit een van de vele reacties: “Overal blije gezichten, vanaf het moment dat we ons stuurbordje haalden tot de finish viel me op dat iedereen het naar zijn/haar zin had. De route was perfect aangegeven en bracht ons langs nieuwe routes en plekken. Dit was zeker voor herhaling vatbaar!”.

(Op nog geen 25 kilometer afstand van Amsterdam ligt de Westfriese Omringdijk die het gebied West-Friesland omringt in de provincie Noord-Holland. Ooit beschermde deze dijk mens en dier tegen het zoute water. Nu slingert dit 126 kilometer lange monument door het Westfriese landschap langs polders, molens, VOC steden en stolpboerderijen, culturele verassingen en heerlijke streekproducten.)

Wij fietsten de route van 80 kilometer.
Over de dijk naar Enkhuizen.