Rondje Stelling

Op 2 september hebben wij het rondje Stelling (van Amsterdam) gereden. Het was prachtig weer en een mooie route. Wij hebben gekozen voor de 120 km.

Rondje Stelling is een georganiseerde fietstoertocht door het Noord-Hollandse waterlandschap langs de 46 forten van de historische Stelling van Amsterdam.

Op een afstand van 15 tot 20 kilometer van Amsterdam vormt De Stelling van Amsterdam een 135 kilometer lange verdedigingslinie van 42 forten en een groot aantal batterijen, dijken en sluizen. Binnen deze ring zouden het Nederlandse leger, de overheid en het koningshuis zich kunnen terug trekken bij een aanval op ons land. Door het omringende land onder een ondiepe laag water te zetten zou het voor de vijand een onneembare vesting worden. In 1883 werd het eerste fort gebouwd en ruim dertig jaar later was de verdedigingslinie voltooid.

Hoewel in 1914 alle stellingen werden ingenomen is de verdedigingslinie nooit echt gebruikt. Het afschrikeffect was zo groot dat de Duitsers ervoor kozen ons land niet binnen te vallen. Na de eerste wereldoorlog werd de Amsterdamse verdedigingslinie al snel overbodig door het militair inzetten van vliegtuigen.

Begin jaren negentig werd De Stelling van Amsterdam op de provinciale monumentenlijst geplaatst en sinds 1996 is de verdedigingslinie vanwege zijn unieke karakter en bijzondere geschiedenis een van de tien Nederlandse werelderfgoederen op de lijst van UNESCO.Vandaag een Rondje Stelling van Amsterdam gefietst.