Cambodja
(2005)

 
   

   Angkor Wat route
22 dagen fietsen door Cambodja

 
Plattegrond
Foto's

 

 

Phnom Penh

29-10:Na een goede maar lange vlucht komen we aan op Kuala Lumpur.
Daarna vliegen we verder naar Phnom Penh. Op het vliegveld van Phnom Penh valt de warmte als een deken over ons heen. Het is hier 30 graden Celcius en erg vochtig.

De afhandeling van het visum verloopt vlot en ook de bagage en de fietsen zijn er snel. Buiten wacht iemand van Khiri Travel ons op en een busje brengt ons en onze fietsen naar hotel New York! De andere twee fietsers volgen even later in een ander busje. Het hotel ziet er goed uit en onze kamer is ook redelijk. Na een lekkere douche gaan we de fietsen in orde maken en Phnom Penh verkennen.
Het is erg druk op straat, het verkeer bestaat voornamelijk uit brommers, riksja's en grote auto's (PC Hoofd-bakken). De stad heeft wel iets weg van Saigon wat de drukte en het verkeer betreft. De gebouwen hebben duidelijk Franse invloeden. Er lijken geen verkeersregels te bestaan, want men rijdt gewoon door rood en als het voetgangerslicht op groen staat moet je 3 keer kijken voor je over kan steken!
We komen uit bij de rivier waar het gezellig druk is. Mensen lopen te flaneren over de boulevard en langs de waterkant wordt van alles verkocht. Zien en gezien worden is het motto!

We eten bij Pon Lok, een lokale horecaschool met restaurant waar leerlingen het vak leren. We bestellen een medium salade en voor ieder een klein hoofdgerecht. De porties zijn zo groot dat we het met moeite opkrijgen, maar het is erg lekker! Vervolgens krijgen we fruitsalade en een mok thee van het huis. En dat voor $17.We gaan om half 10 slapen.

Phnom Penh

30-10: We worden pas om kwart voor 9 wakker! Het was ook een lange en vermoeiende vliegreis.
Na het ontbijt lopen we naar het Tuol Sleng museum. Dit is een middelbare school die in 1975 in een gevangenis (S21) is veranderd. In deze gevangenis zijn meer dan 17.000 mensen gevangen gehouden en gemarteld en vervolgens vermoord op de Killing Fields van Choeung Ek. Slechts 7 mensen hebben het overleefd. Het museum is erg indrukwekkend en gruwelijk!

We lunchen bij Café Mariam, een stokbroodje met tonijnsalade en wat te drinken. Via het onafhankelijkheidsmonument lopen we naar het koninklijk paleis. Het is behoorlijk warm, maar de wind maakt het aangenaam. Het paleis bestaat uit verschillende gebouwen in een mooie tuin. Naast het paleis is de Zilveren Pagode met de Emerald Boeddha en diverse andere shrines.
Na deze culturele uitspatting gaan we terug naar het hotel voor een verfrissende douche.

's Avonds lopen we weer naar de rivier. Het is erg druk op straat.
Er zijn zoveel brommers en auto's dat er opstoppingen ontstaan. Ook langs de rivier lopen en zitten veel mensen. Kalverstraat in topdrukte. We eten weer bij Pon Lok, ditmaal ieder een kleine portie salade met rundvlees en gefrituurde mihoen. Erg lekker.

Morgen gaat het echt beginnen, dan gaan we onze eerste etappe fietsen. We zetten de wekker op half 7. We willen uiterlijk half 8 vertrekken.

Phnom Penh - Takeo, 93 km

31-10: Vandaag begint de vakantie echt. We moeten 77 km fietsen naar Takeo. We willen niet zo laat vertrekken en staan om half 7 op. Wassen, aankleden, inpakken en even ontbijten en om kwart over 7 zitten we op de fiets. Het is gelukkig nog niet zo druk op de weg, want ze komen hier van alle kanten op je af. Links, rechts en ook tegen het verkeer in. Dus rechts rijden is ook nog lastig!
Als we Phnom Penh uitrijden wordt het al gauw rustiger op de weg en de omgeving wordt landelijk. Hier begint ook het 'Hello' roepen! De kinderen zien ons wel, maar wij zien hun vaak niet. Ze stoppen niet voordat je "Hello" terug hebt geroepen.

Het uitstapje naar de tempels over een hobbelige weg is niet echt de moeite waard. De hoofdweg is van heel grof asfalt en er zitten vele gaten in. Inmiddels is het aardig warm, 33 C, weinig wind en weinig schaduw! Om 11 uur eten we ons eerste stokbroodje langs de weg. Als dat maar goed gaat! Het fietsen gaat wel meteen weer een stuk beter. In Chiso kun je Phnom Chiso bezoeken. Dit is een heuvel met een tempel. Om boven te komen moet je 500 treden op! Natuurlijk wil ik die beklimmen! De afslag is niet eenvoudig te vinden, maar na een aantal maal vragen komen we toch bij de afslag. Nu moeten we nog 5 km over onverharde weg rijden. Uiteindelijk komen we bij de heuvel. Ad past op de fietsen terwijl ik de 500 treden beklim. Het valt niet mee, maar het uitzicht is mooi.
Om 12 uur stappen we op de fiets voor de laatste 26 km, die ons zwaar vallen. We moeten nog even wennen aan de warmte en het fietsen. Om half 3 zijn we eindelijk bij het guesthouse. Na een frisse douche Takeo verkend. Het stelt niet veel voor. Om 4 uur gaat het heel hard regenen, maar het duurt niet zo lang.
's-Avonds eten we in het enige restaurant van Takeo. Daar treffen we Eveline en Ron ook aan. Gezellig gezamelijk gegeten. We kunnen maar een beperkt aantal gerechten nemen want de rest hebben ze niet! Opnieuw een heftige regenbui.

Takeo - Kampot, 88 km

1-11: We worden vanzelf om 6 uur wakker en stappen om kwart voor 7 op de fiets. We gaan eerst een stokbroodje en een kop koffie nuttigen, zodat we niet met lege maag moeten fietsen. Om 7.20 beginnen we aan onze etappe. Het heeft behoorlijk geregend vannacht want de weg is erg modderig. We beginnen met heel slecht wegdek, dan een stukje super mooi (nieuw) en vervolgens weer hobbelig met veel gaten. Gelukkig hebben we voorvering, maar alsnog zitten we behoorlijk te stuiteren op ons zadel!
Na 38 km komen we Ron en Eveline tegen. Zij hebben het zwaar vandaag. Ze zijn al om half 7 vertrokken!
We houden regelmatig een drinkstop om vocht en energie aan te vullen. Soms is het alleen water, soms ook een blikje frisdrank. We weten al gauw wat alles kost.
We beginnen honger te krijgen maar na 65 km is er eindelijk een marktje waar we wat kunnen eten. We moeten er nu toch echt aan geloven en uit moeders pannen iets kiezen. Dit is een rijtje pannen waar in elke pan een gerecht zit. Je kijkt in elke pan en maakt een keuze. Dit wordt op een bordje geschept en geserveerd met een bord rijst. Het eten smaakt goed en kost bijna niets. ($ 0,50)
Het is 12 uur als we voor de laatste 26 km weer op de fiets stappen. We zijn blij als we om kwart voor 2 in Kampot zijn.

Eerst een lekkere (koude) douche, vervolgens het fietsgoed uitspoelen en te drogen hangen. Helaas is de elektra uitgevallen, dus geen koele fan! Dan maar buiten in de wind staan en een rondje Kampot gelopen. Er zijn hier verschillende restaurantjes en guesthouses. Vanaf 4 uur kan je bij stalletjes op straat heerlijke verse fruitshakes kopen.

Kampot - Kep - Kampot, 50 km

2-11: Vandaag hebben we een rustdag. We gaan wel fietsen maar zonder bagage!
Natuurlijk zijn we gewoon om half 6 wakker, maar staan pas om half 9 op. Op weg naar ons ontbijt komen we Ron en Evelien tegen. Zij hebben het gisteren zwaar gehad en blijven 2 dagen in Kampot. Vandaag maken ze een tripje naar Bogor en morgen gaan ze naar Kep.

Na ons ontbijt, een stokbroodje met rauwkost, fietsen we rustig naar Kep. Dit was vroeger een echte badplaats, maar is nu vergane glorie. Verlaten en vervallen villa's.
We vinden aan het strand een muurtje in de schaduw vanwaar we alles goed kunnen volgen. Niet alleen bussen met toeristen komen naar Kep. Ook Cambodjanen komen een dag naar Kep. We raken in gesprek met een aantal monniken die in een andere provincie wonen en die echt een dagje uit zijn. In Cambodja gaan veel jongens naar het klooster voor opleiding. Ze leren er onder andere Engels. Als ze weggaan krijgen we ieder een koud blikje cola!

Om 1 uur hebben we het wel gezien en fietsen we weer naar Kampot. Het is behoorlijk warm geworden en een douche is geen overbodige luxe!

's-Avonds gaan we op zoek naar Mealy Chanda Guesthouse, dat volgens de Lonely Planet aan de andere kant van Kampot zit. We doorkruisen heel Kampot. Komen allerlei achterbuurten en eindigen uiteindelijk aan het einde van het straat van ons hotel. Foutje in de Planet! We eten op het dakterras, waar we uitkijken op Kampot. We bestellen Khmer-food. Het smaakt heel erg lekker!
Spullen ingepakt voor morgenochtend vroeg.

Kampot - Veal Rehn - Sihanoukville, 56 + 7 km

3-11: Half 6 staan we op. We willen naar Sihanoukville (102 km) fietsen.
Na het gebruikelijke ritueel stappen we om kwart over 6 op de fiets. Het kost altijd wat extra tijd om mijn fiets te bepakken. Eerst moeten de zijtassen erop, vervolgens moet de fototas op de bagagedrager bevestigd worden en als laatste de stuurtas. Dan zijn we eindelijk klaar voor vertrek!
De eerste 30 km bestaat de weg uit rood gravel, omdat er aan de weg gewerkt wordt. Het rijdt prima, alleen wordt alles rood van het stof en het plakt goed! Na 22 km stoppen we even in een dorpje om een stokbroodje met rauwkost te eten. Ad heeft z'n dag niet en het fietsen valt 'm zwaar. Het zal een combinatie van de warmte en de blaar op z'n bil zijn.
De kraampjes met drinken zijn wat dun gezaaid vandaag. Als we uiteindelijk ergens stoppen komen meteen alle kinderen uit de buurt naar ons kijken!
Om half 10 zijn we in Veal Rehn en zitten de eerste 56 km erop. We eten even een bak noodle-soep en overleggen of we verder fietsen of vervoer zoeken. We gaan vervoer zoeken, maar dat valt niet mee. Uiteindelijk kunnen we met een taxi mee voor $5. De fietsen gaan achterin de achterklep. Alleen het achterwiel en zadel passen erin. Het voorwiel steekt er achteruit. Met een stuk touw wordt alles goed vastgezet. Wij zitten met 4 personen op de achterbank, voorin zitten ze ook met z'n vieren en in de achterklep passen nog best wat mensen naast de fietsen en bagage!
Om kwart over 11 zijn we in Sihanoukville waar we nog een heuvel op en af en weer op moeten fietsen om bij Mealy Shanda aan Victory Beach te komen. We willen 2 of 3 nachten blijven, dus de kamer moet wel goed zijn. Voor $7 hebben we een kamer met fan en warm water.

Shihanoukville

4-11: Natuurlijk weer om 6 uur wakker. Nog even blijven liggen want we hoeven niet weg. Het ontbijt bestaat uit stokbrood met gebakken ei, koffie en thee. Daarna fietsen we naar de Kbal Chhay waterval. Dit is de beroemdste waterval van Cambodja. Er zitten een paar klimmetjes in, maar ook lekkere afdalingen. Na 10 km verlaten we de hoofdweg en rijden we verder over een brede rode gravelweg. Ook deze weg gaat op en neer. Na nog eens 9 km zijn we bij de waterval. Deze is inderdaad de moeite waard! We gaan met kleren en al in de waterval staan. Net zo als de Cambodjanen.
Om 1 uur zijn we weer terug in Sihanoukville en informeren bij verschillende busmaatschappijen of de fietsen mee kunnen in de bus. Niemand wil ze meenemen, ook GST niet, hoewel het volgens V&F wel mogelijk is. Dan moeten we maar naar Phnom Penh fietsen (ruim 250 km).
Na de lunch ontdoet Ad de fietsen van het rode stof. Dat is erg hardnekkig en alleen met veel water te verwijderen.
De lucht trekt steeds meer dicht en aan het einde van de middag gaat het hard regenen en bliksemen. Na verloop van tijd wordt het weer droog, maar er blijven de hele avond en nacht buien vallen. Het straatje voor het hotel wordt al snel een modderpoel.
Morgen een echte rustdag met een boottochtje met lunch.

Sihanoukville

5-11: We zijn nu al een week weg. Het is heel erg snel gegaan. Vandaag gaan we een boottochtje maken. Om half 8 worden we met z'n vijven in een taxi gepropt en naar het verzamelpunt gebracht. Daar krijgen we ook ons ontbijt. Stokbrood met jam en thee.
Met de taxi worden we naar Serendipity Beach gebracht waar de andere toeristen staan te wachten om op de boot te stappen. We zijn met z'n zevenen. Twee Amerikanen, twee Engelsen, een Australische en wij dus. Het is bewolkt met af en toe een klein buitje! We varen naar een eilandje waar we kunnen snorkelen. Er is wel koraal, maar vissen zijn er niet. Vervolgens gaan we naar een eilandje met mooi strand en daar kunnen we zwemmen en lunchen. BBQ baracuda, brood en salade. Na de lunch varen we weer richting het strand, maar stoppen nog bij een eilandje. Ad en ik hebben geen zin om te zwemmen en blijven op de boot. Dat is een goed besluit want er staat een erge sterke stroming en de zwemmers drijven snel af. Er zitten ook zeeegels op de rotsen zoals 2 zwemmers mogen ervaren. Het zijn hele lange en nare naalden die je moeilijk uit je voet krijgt.
Terug op Serendipity Beach worden we met z'n tweeën achterop de brommer terug gebracht naar ons hotel. We zijn maar net binnen of het begint hard te regenen.
Het was een relaxed dagje, alleen wiebelde de boot iets te veel naar mijn zin!
's Avond eten we bij een barbeque restaurant voor het luttele bedrag van 10.500 riel (nog geen $3).
Morgen gaan we de eerste etappe naar Phnom Penh fietsen. Het is ongeveer 100 km tot Sre Ambel.

Sihanoukville - Sre Ambel, 102 km

6-11: Vandaag fietsen we naar Sre Ambel. We zijn al om 5 uur wakker, maar dan is het nog donker, dus blijven we tot half 6 liggen. Na het ontbijt, bestaande uit 2 meusli repen, gaan we om 6 uur fietsen. Het is bewolkt met een dun zonnetje en niet te warm. Samen met een goede asfaltweg, de perfecte fietsomstandigheden. Regelmatig staat op de km-paaltjes de afstand tot Phnom Penh, afgewisseld met de tussenliggende plaatsen.
We moeten een paar keer heuvel op en af. Het landschap ziet er betoverend uit met laaghangende wolken om de heuvels en boven het rijstveld. Echt super.
Het fietsen gaat voorspoedig en om half 9 zijn we al in Veal Rihn (48 km). Hier ontbijten we echt met stokbroodjes, cola en thee. Even over 9 vervolgen we onze etappe. Tot 88 km gaat het fietsen prima. Hier verlaten we de hoofdweg en krijgen nu een onverharde, hobbelige weg met veel gaten en ook nog modderig. Na 13 km komen we eindelijk aan in Sre Ambel, waar 2 zeer eenvoudige guesthouses zijn. Voor $5 hebben we een kamer met 2 bedden, douche, hurktoilet en fan.
Na een koude douche gaan we op zoek naar eten. Aan het einde van het dorp vinden we een paar restaurantjes. Ze spreken geen woord Engels, dus Ad maakt met handen en voeten duidelijk wat we willen eten, rijst met groenten. De vrouw voegt daar zelf stukjes varkensvlees aan toe. Alles wordt ter plekke gewokt en het smaakt goed. Drinken wordt aan de overkant gehaald. Als toetje krijgen we een stuk watermeloen en dit alles kost 9000 riel ($2).
Tegenover het guesthouse zijn meerdere autowasplaatsen waar de auto's zeer grondig worden gesopt en gepoetst. Met die slechte wegen hier is dat wel nodig, maar je auto is ook zo weer smerig. De auto's rijden er af en aan. Brommers kan je er ook laten wassen.
's Avonds eten we uit moeders pot. We moeten in het donker terug lopen en dat is niet echt prettig, want er is nergens verlichting langs de weg.

Sre Ambel - Kampong Speu, 110 km

7-11: Vandaag weer een lange etappe, dus zitten we om 6 uur weer op de fiets. De zon is al op en schijnt recht in ons gezicht. Dat maakt het lastig te zien waar de gaten en bulten in de weg zitten. De weg lijkt minder slecht dan ik mij herinner van gisteren, maar nu zijn we uitgerust. Na een laatste pittige klim zijn we na 13 km weer bij de hoofdweg. Helaas geen stokbroodjes vandaag, dan maar bananen! Het is inmiddels al 7.15 uur. De weg is goed en na 39 km hebben we in een dorpje een kom noodle-soup als ontbijt.
Na 50 km komt een lange klim, die goed te doen is als je rustig aan doet. Langs de kant van de weg staan een heleboel tempeltjes en op de top zijn allemaal tempeltjes te koop! De weg blijft glooiend wat wel lekker fietst, maar het is inmiddels zwaar bewolkt en we hebben last van tegenwind. Als we na 68 km even pauzeren in een dorpje begint het een beetje te spetteren, maar het zet niet door. We beginnen onze benen nu toch wel een beetje te voelen, maar moeten nog ruim 40 km!
We houden de plaatsnamen op de km-paaltjes goed in de gaten omdat er niet zoveel plaatsen langs de route liggen en we wel regelmatig moeten eten en drinken. Om 12 uur zijn we weer in een plaatsje met restaurantjes, dus lunchtijd! We zoeken er een uit waar het druk is en we onze fietsen makkelijk neer kunnen zetten. Er wordt voor ons een tafeltje
bijgezet en we kiezen 2 gerechten uit de pannen, waarbij we ieder een bord rijst krijgen. Oké, het is geen luxe gelegenheid, maar het eten smaakt goed en dat is het belangrijkste.
De laatste 20 km is het aanzienlijk drukker op de weg met veel vrachtwagens, waardoor we regelmatig van de weg af moeten op het gravelpad. Om 1 uur zijn we bij het guesthouse in Kampong Speu. We nemen een kamer met airco, dat hebben we wel verdiend! Helaas een koude douche, maar morgen zijn we weer in Phnom Penh.

Kampong Speu - Phnom Penh, 50 km

8-11: Vandaag de laatste etappe naar Phnom Penh. Gisteravond zijn we op de fiets naar een restaurant gegaan. Er kwamen vast nooit toeristen want ze spraken alleen maar Khmer. Gelukkig kwam er een man voorbij die wel wat engels sprak en ons hielp met eten bestellen We wilden noodles met beef en groente. We kregen ieder een biefstuk en een bordje salade. Maar geen noodles! Die hebben we alsnog besteld en gekregen. Het smaakte heerlijk, vooral de biefstuk! En dat voor $8.
Inmiddels was het donker en moesten we terug naar het guesthouse fietsen. Ad had een hoofdlamp op en was zichtbaar, maar dat waren de andere fietsers niet! en het begon ook nog te regenen. We zijn net op tijd voor de bui binnen!
Vanochtend waren we weer om half 6 wakker, maar zijn pas om 7 uur opgestaan. Het is maar 50 km naar Phnom Penh!
Om half 8 zitten we op de fiets. Het is al warm door het zonnetje. Het fietsen gaat goed en al gauw hebben we er 25 km opzitten. Inmiddels is het zwaar bewolkt en er valt een bui. Wij schuilen tot het ergste voorbij is, maar de Cambodjanen rijden gewoon verder.
We hebben net de grote rotonde naar Phnom Penh gehad of het begint weer te regenen. Regenhoezen om de tassen gedaan en verder gefietst tot het echt hoost en we weer even moeten schuilen.
Bij de volgende bui zijn we al in Phnom Penh en moeten nog 7 km naar het guesthouse. Uiteindelijk zijn we om 12 uur bij het Bright Lotus guesthouse. Voor $16 hebben we een mooie kamer met 2 bedden, AC en badkamer met warme douche!
Een douche is wel nodig om alle prut van ons af te spoelen. Daarna verwennen we onszelf met een hamburger met patat!
We zien Eveline en Ron op een terras zitten en hebben even onze ervaringen uitgewisseld. Zij zijn wel met de bus hier gekomen. Ze hebben ons gisteren zien fietsen terwijl zij in de bus zaten! Morgen gaan we allemaal naar Skun. Dan zien we elkaar daar wel weer.
De rest van de middag een beetje geshopt en rondgelopen. Regen!!

Phnom Penh - Skun, 80 km

9-11: Om half 6 loopt de wekker af. We controleren eerst wat het weer is. Het is bewolkt, maar wel droog! Gauw inpakken en wegwezen. Het spettert wel een beetje als we op de fiets stappen, maar het zet niet door. Als we de brug oversteken zien we dikke wolken boven Phnom Penh hangen. Gelukkig gaan wij de andere kant op, weg van de regen. Na de brug is de weg nog zo'n 10 km vol gaten en hobbels en grote plassen. Dat spettert goed zonder spatbord Later wordt de weg beter en kunnen we weer vaart maken.
Vandaag geen belegde broodjes langs de weg, dus eten we na 40 km een kom noodle-soup. Goede energiebron!
De lucht begint weer dicht te trekken. Er komt vast weer regen. Vanaf 9 uur passeren de pendelbussen vanuit Phnom Penh naar Siem Reap ons. Ze rijden erg hard en toeteren ook altijd. Om 11 uur zijn we al in Skun. Een onogelijk plaatsje waar niets te beleven valt. Het guesthouse van V&F is erg smoezelig. Aan de overkant is ook een guesthouse. Het ziet er in ieder geval schoon uit, maar gezamelijke badkamer. We gokken het erop. Ron en Eveline arriveren om 12 uur en nemen ook hier een kamer. Ze lijken in het guesthouse niet erg gewend aan toeristen. We moeten direct betalen!
De lunch blijkt een hele belevenis, want Eveline bestelt een gekookt ei en daar blijkt een kuikentje in te zitten. Dat is hier een delicatesse, maar wij hebben toch liever een gewoon ei! Dan maar banaan op brood. Ad en ik hebben stokbroodjes met salade genomen. Heel veilig blijkt nu!
's Avonds eten we uit moederspot, maar dat valt erg tegen.
Om 12 uur 's nachts valt de fan uit. We denken eerst dat er storing is, maar elders is nog licht. Om half 5 gaat de fan weer aan. Zo besparen ze op electriciteitsrekening! Ik heb in m'n lakenzak op het balkon geslapen.

Skun - Kompong Thom, 94 km

10-11: We slaan de lus Kampong Cham over, want nog een nacht in Skun overleven we niet!
Om half 6 loopt de wekker af en om 6 uur stappen we met z'n 4en op de fiets, maar eerst ontbijten bij Manneke Pis. Dat schijnt erg goed te zijn. Helaas hebben ze pas over een uur stokbroodjes en in noodlesoup hebben we geen zin. Als alternatief nemen we een soort beignets. Het vult een beetje. Om half 7 gaan we eindelijk fietsen. Voor de zekerheid doen we de regenhoezen om de bagage, want het is nog maar net droog. Elk stel fietst zijn eigen tempo en bij drinkstops halen we elkaar weer in. Zo wisselen we elkaar af. Vandaag weer een hoge 'Hello' factor! Tot 70 km houden we het droog, maar dan valt er weer een bui. Even schuilen.
Het laatste deel van de rit is recht en erg saai, maar om 12 uur zijn we in Kompong Thom. Het kost enige moeite om onderdak te vinden, maar guesthouse Arunas heeft nog plek. Een kamer met 2 bedden, AC en fan en badkamer ($8).
Helaas is de douche koud! De kamer is nog niet klaar dus gaan we eerst eten. Even inhalen wat we gisteren gemist hebben. Het is erg druk in het restaurant, maar het is ook ongeveer het enige restaurant in heel Kompong Thom. Het eten smaakt prima.
's Middags ga ik op zoek naar Ron en Eveline. Ze zitten in een guesthouse vlak bij ons. Zij kwamen om 1 uur aan en hebben echt moeten zoeken naar een kamer. Alles zat vol. Uiteindelijk vonden ze daar nog een kamer. Het ziet er aan de buitenkant goed uit.
's Avonds schuiven we aan bij Ron en Eveline en eten gezamelijk. Het is heel gezellig.

Kompong Thom - Sambor Prei Kuk vv, 65km

11-11: Vandaag een rustige dag. We gaan naar het tempelcomplex Sambor Prei Kuk fietsen.
We zijn zoals altijd al vroeg wakker en staan om 7 uur op. Ron en Eveline zitten al te ontbijten als wij er aan komen en vertrekken iets eerder dan ons naar de tempels. Bij 9 km komen we ze weer tegen. Gelukkig maar, want anders hadden we de afslag misschien gemist.
De route voert ons door kleine dorpjes, met een hoog 'Hello' gehalte. We worden behoorlijk aangestaard.
Na 30 km zijn we bij de poort waar we kaartjes moeten kopen. Vervolgens door gefietst naar de drinkstalletjes, waar we natuurlijk iets drinken. Als we weer op de fiets stappen worden we vergezeld door broer en zus op de fiets. Z'n fiets is iets te groot maar dat hindert niet. Als volleert gids laat broer (7 jr) ons de tempels zien. Hij weet er ook nog wat over te vertellen in redelijk engels. Zijn zus volgt hem op de voet, maar als ze andere toeristen ziet probeert ze haar sjaaltjes te verkopen, om vervolgens weer met ons mee te gaan.
Het zijn pre-Angkor tempels en gebaseerd op het Hindoeïsme. De laatste tempel ligt wat verder in het bos en die vinden wij ook het mooist. Als dank voor de rondleiding geef ik broer en zus ieder een pakje Sultana.
Het is inmiddels erg warm geworden en onze alternatieve route is erg warm en stoffig. Helemaal bezweet en stoffig komen we om half 2 aan in Kompong Thom. Eerst nasi gegeten en daarna het stof afgeboend onder de douche.
's Avonds weer met Ron en Eveline gegeten en de strategie voor morgen besproken. We kunnen namelijk na 53 km stoppen en overnachten. Dan moeten we de volgende dag nog 98 km. Of na die 53 nog 35 extra fietsen naar Kampong Kdei en daar overnachten. Dat scheelt de volgende dag weer wat.

Kompong Thom - Kampong Kdei, 90 km

12-11: Alweer 2 weken voorbij. Ze zijn omgevlogen.
We staan om half 7 op, even ontbijten en stappen om half 8 op de fiets. Tijdens het ontbijt hebben we met Eveline en Ron overlegd of we stoppen in Stoung of doorrijden tot Kampong Kdei. Wij rijden door en zij bepalen het onderweg.
Het fietsen gaat goed en we zijn al om 10 uur in Stoung (53 km). Daar drinken we iets en zien vervolgens Ron en Eveline voorbij komen. Zij rijden dus ook door.
We fietsen door een heel landelijk gebied met veel ossenwagens, waterbuffels en koeien. De kinderen gaan hier ook op zaterdag naar school. De hele rit komen we kinderen in schoolkleding tegen die naar school gaan of van school komen.
Er hangt de hele tijd een donkere wolk boven ons die we voor willen blijven. Af en toe valt er een spatje.
De laatste 10 km duren weer erg lang, maar in Kampong Kdei vinden we Guesthouse Nora vrijwel direct. De weg er naar toe is één grote blubber-zooi!
Het guesthouse is eenvoudig maar de kamers zien behoorlijk uit en hebben een eigen badkamer met koude douche! ($5). Skun was aanzienlijk slechter!
Eveline en Ron zijn net binnen als het heel hard begint te regenen! De bui duurt niet zo lang en het is al gauw weer warm. We kunnen lekker op de veranda van het guesthouse zitten en verkennen het dorpje een beetje.
Om half 6 gaan we naar het enige echte restaurant in het dorp, maar deze gaat net sluiten. Dankzij de overredingskracht van Ad kunnen we er toch nog eten. Om het simpel te houden nemen we fried noodles met beef en Ron en Eveline rijst met fried vegetables. Het smaakt erg goed! Voorzichtig lopen we terug naar onze kamers.
De rest van de avond lezen we wat, meer is er niet te doen!

Kampong Kdei - Siem Reap, 63 km

13-11: Vandaag onze laatste fietsdag met bagage. Siem Reap is het eindpunt van onze reis. We zijn al om 5 uur wakker, maar staan pas om half 7 op. Onze buren zijn ook al wakker en gaan vlak voor ons weg. Wij vertrekken om 7 uur. Het ontbijt bestaat uit 2 crackers met suiker, 2 yoghurtdrinkjes en wat banaantjes!
We beginnen met mooi zonnig en warm weer, maar na enige tijd trekt het weer dicht. Om half 12 zijn we in Siem Reap. We gaan eerst even kijken bij hotel Casa Angkor wat een kamer daar kost. $70 per nacht is iets boven ons budget, dus we fietsen verder. Dara guesthouse ziet er redelijk uit en heeft nette kamers met fan, heet water, tv en koelkast voor $8. Het lijkt ons wel wat.
Gedouched en nasi gegeten en de naar de markt gelopen, maar het is wel erg warm.
Later op de middag verkennen we de omgeving verder. Bij de StarMarkt van de benzinepomp hebben ze lekkere cappucino en verkopen ze yoghurtjes! We lopen verder langs de rivier en komen bij de oude markt uit. Hier zitten allemaal souveniershops waar je goed souvenirs kan kopen. Er omheen zitten allemaal restaurantjes, bars en luxe souveniershops. We willen een Boeddha kopen, maar weten nog niet wat voor één. Staand, zittend, liggend?
's Avonds eten we bij Damnak Khmer, een restaurantje vlak bij het guesthouse. Lekkere mangosalade, varkensvlees in zoetzure saus en een Khmer pannekoek met vulling. Erg lekker! Er zitten alleen weinig andere gasten dus het is niet erg gezellig!
Morgen gaan we op de fiets naar Angkor Wat en de andere tempels.

Siem Reap en Angkor Wat

Siem Reap is de uitvalsbasis voor een bezoek aan Angkor Wat, de beroemdste tempel van Cambodja. Angkor betekent letterlijk 'hoofdstad' of 'heilige stad', maar wordt nu gebruikt om te refereren naar de hoofdstad van Khmer keizerrijk in Cambodja tussen de 9de en 12de eeuw AD. In de omgeving van Siem Reap bevinden zich verschillende tempelcompexen die de restanten zijn van Angkor hoofdsteden zijn. Elke koning heeft zijn bijdrage geleverd aan de verschillende tempelcomplexen.
Angkor Wat is gebouwd in de 12de eeuw door koning Suryavarman II. Hij heeft ook Thommanon en Banteay Samre laten bouwen. In deze tijd woonde er meer dan 1 miljoen mensen in de omgeving van Angkor Wat, dat op dat moment de hoofdstad van het Khmer-rijk was. Dit rijk strekte zich uit over Cambodja en delen van Thailand, Vietnam en Laos.

Angkor Wat ligt in het Angkor Wat park op 6 km van Siem Reap. In dit park liggen ook Angkor Thom met de Bayon, Ta Keo en nog verschillende andere tempels. Deze zijn goed met de fiets te bezoeken, wat wij de komende 3 dagen ook zullen doen. Het complex Banteay Srey ligt het verst van Siem Reap, namelijk 37 km.

Siem Reap - Angkor Wat v.v., 28 km

14-11: Om 6 uur zijn we alweer wakker! We staan maar op en zitten om kwart voor 7 op de fiets naar Angkor Wat. Onderweg kopen we stokbrood met beleg. Het is behoorlijk druk op de weg. Als we het Angkor park binnen rijden wordt het rustiger. Het aanmaken van een 3-daagse toegangspas verloopt soepel. Na 2 km komen we bij het Angkor Wat. De fietsen kunnen we tegen betaling parkeren!
Zoals verwacht zijn er al heel veel toeristen, maar het lukt toch om foto's te maken. Via hele steile trappen kan je naar het 3e niveau klimmen. Het uitzicht is echt prachtig.
Na Angkor Wat fietsen we verder naar Angkor Thom, onder de zuidpoort door naar de Bayon. Deze tempel heeft 37 torens, waarvan vele vier gebeeldhouwde gezichten hebben. Deze tempel vind ik mooier dan Angkor Wat.
We vervolgen onze rit naar Ta Keo met hoge steile trappen, die ik beklommen heb, en dan naar Ta Promh. Deze tempel is nog grotendeels bedekt door het oerwoud. Grote hoge bomen groeien in en op de tempel. Bij deze tempel is het weer erg druk met hordes toeristen uit bussen. Deze tempel vind ik bijzonder sfeervol.
De laatste tempel voor vandaag is Bantay Kdei. Het gaat ineens heel hard regenen en we moeten in de tempel schuilen. De bui duurt erg lang en we gaan uiteindelijk toch maar fietsen als het iets minder regent. Vervolgens gaat het weer heel hard regenen! In Siem Reap heeft het helemaal niet geregend!
Het is inmiddels half 2 en na een warme douche gaan we fried noodles eten en lopen we naar de oude markt.
's Avonds eten we bij Phuket heerlijk Thais. De kipsalade is wel erg pittig maar wel lekker. Morgen gaan we naar Banteay Srei.

Siem Reap - Banteay Srey v.v., 78 km

15-11: Om 6 uur zijn we alweer wakker! We staan maar op en zitten om 7 uur op de fiets naar Banteay Srey, 37 km van Siem Reap. Het is een klein maar mooi tempelcomplex. Op 2 slechte stukken na is het een mooie landelijke route. Onderweg kopen we bananen en palmsuiker, wat hier gemaakt wordt. Bij de tempel is het erg druk. Er staan veel bussen met toeristen. Het is inderdaad een mooie tempel.
We kopen een zilveren olifantje en wat te drinken. Ze kennen hier toeristenprijzen, maar je kan wel afdingen.
Terug rijden we via Angkor Thom, omdat die weg beter is. Er hangt weer een donkere wolk boven ons dus rijden we hard door naar Siem Reap, waar we net voor de bui binnen zijn!
Na een warme douche, eten we gebakken rijst met vlees en salade en een mixed fruit shake (11.000).
's Avonds eten we bij Khmer Kitchen. Het is behoorlijk druk en het eten smaakt ook lekker.
We willen morgenochtend zonsopkomst bij Angkor Wat bekijken, maar dan moeten we wel om 5 uur op!

Siem Reap - Angkor Wat v.v., 28 km

16-11: Na een slechte nachtrust vinden we dat de zon ook wel zonder ons opkomt en we blijven lekker liggen als de wekker om 5 uur piept. We zijn een beetje uitgefietst en gaan eerst maar eens echt ontbijten bij de Soup Dragon. Het is er behoorlijk druk. Ze serveren zowel Vietnamees als gewoon ontbijt. Wij nemen een stokbroodje met gebakken ei. Even wat hartigs. Gisteren hadden we alleen yoghurt en bananen.
Op de oude markt kopen we onze staande Boeddha. De boeddha is 1 m. hoog en gemaakt van hout. Volgens de verkoper is het beeld 45 jaar oud. Voor hier is dat héél oud, aangezien het meeste nieuw is. Na enig afdingen eindigen we op $40. Het beeld wordt goed ingepakt en lopen we terug naar het hotel. Het beeld is zwaarder dan we dachten!
Ad blijft op de kamer en ik fiets naar Angkor Wat park. Er is nog een tempel die ik wil bezoeken en vandaag loopt onze pas af. De tempel is de moeite waard. Erg mooie doorkijkjes!
Ik ben om 4 uur net voor de bui weer terug in Siem Reap!
's Avonds eten we bij de Soup Dragon, een Vietnamees restaurant. Ik heb daar een soort vleesfondu in bouillion en Ad heeft kip met cashewnoten. Als toetje nemen we ijs!

Siem Reap, laatste dagen en vertrek

17-11: Vandaag verhuizen we naar hotel Casa Angkor voor de laatste 2
overnachtingen en dan gaan we weer naar huis! De vakantie is omgevlogen.
We pakken alle spullen in en gaan dan eerst bij de Soup Dragon ontbijten. Na het ontbijt pakken we alle tassen en de Boeddha op de fietsen en lopen naar hotel Casa Angkor. We zijn benieuwd of Ron en Eveline er al zijn. Het hotel is erg luxe en onze kamer ziet er ook goed uit. Ruime kamer met badkamer, AC, tv en koelkast. We gaan even bij het zwembad liggen en Ad neemt zelfs een duik, maar even later gaat het regenen!
's Middags om 4 uur tref ik Ron en Eveline in de lobby. Ze hebben ons briefje niet gekregen omdat ze hier al vanaf maandag zijn! We gaan met z'n vieren bij de Soup Dragon eten. Het bevalt ons prima en ook Ron en Eveline vinden het eten goed. We spreken af om morgen op de markt schuimrubber enzo voor het inpakken van de fietsen te halen. Op de kamer nog even naar BVN liggen kijken, het NOS-journaal en Nova.

18-11: De laatste vakantiedag! We zitten om half 8 aan het ontbijt. Het is een lopend buffet met keuze uit brood,pannekoekjes, eieren, fruit, worstjes enzo. Om half 10 gaan we met z'n vieren naar de oude markt, waar we stukken schuim rubber kopen. We kopen ook nog wat laatste souvenirs. Zijde en wierookschaaltjes Het is vandaag weer erg warm en na een kop koffie met cake lopen we terug naar het hotel waar we lunchen. De porties zijn niet erg groot, maar het smaakt goed.
Om vier uur fietsen we naar de autowasstraat waar we onze fietsen laten wassen. Die van ons zijn niet zo erg vies, maar de fietsen van Ron en Eveline worden grondig onderhanden genomen. De spaken worden met een tandenborstel schoon gemaakt en ook de banden worden gepoetst. En dat voor $ 0,50 per fiets! 's Avonds eten voor de laatste keer bij de Soup Dragon. Het is erg gezellig!

19-11: Vandaag gaan we echt terug. Na het ontbijt pakken we de laatste spullen in en worden om half 11 naar het vliegveld gebracht.
Daar moeten de fietsen door de scan! De banden moeten leeg en het voorwiel eruit. Daarna kunnen we de fietsen gaan inpakken en inchecken. Dit gaat wat moeizaam, maar uiteindelijk kunnen wij en ook de fietsen mee. Nu maar afwachten hoe de fietsen de reis overleven.

20-11: De vluchten zijn goed verlopen en we zijn weer heelhuids thuis na een mooie vakantie!Klik hier voor een grote kaart

     
  (Diapresentatie met geluid)
(Breedbandaansluiting vereist)